W dniu wczorajszym w naszej pracowni gastronomicznej królowała kuchnia hiszpańska. Uczniowie po powrocie z zagranicznych praktyk zawodowych spędzonych w Walencji, serwowali wszystkim uczniom, nauczycielom oraz pracownikom szkoły przepyszną Paelle oraz churros.

Paella (wymawia się paeja) to tradycyjna hiszpańska potrawa składająca się z ryżu i różnego rodzaju dodatków. Choć powstała w Katalonii, przyrządzana jest w całej Hiszpanii, w wielu odmianach. Podstawowym składnikiem paelli jest ryż. Najczęściej używa się ryżu średnio- lub krótkoziarnistego (okrągłego). Ziarna podsmaża się, a następnie gotuje w wodzie lub bulionie z dodatkiem przypraw – głównie szafranu, który nadaje potrawie charakterystyczną, żółtą barwę. Czasem Hiszpanie dodają również odrobinę wina. W zależności od odmiany dania czy regionu, w którym jest podawane, ryż wzbogaca się o różne dodatki, np. owoce morza, ryby, warzywa, mięso drobiowe czy słynną kiełbasę chorizo.

Churros to tradycyjny hiszpański (i meksykański) smakołyk w postaci smażonych w tłuszczu "pręcików" z ciasta parzonego, wyciskanego za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Po usmażeniu posypuje się je cukrem pudrem i podaje z gorącą czekoladą.