Idealną alternatywą na spędzenie wolnego czasu oraz sposobnością na zarobienie własnych pieniędzy okazał się projekt „HOTELARZ I KUCHARZ INTELIGENTNI SPECJALIŚCI - nowe technologie motorem rozwoju edukacji zawodowej”. W ramach kursu, 10 uczniów z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Busku-Zdroju ZDZ w Kielcach, odbywa aktualnie wakacyjny staż w hotelu BRISTOL ART & MEDICAL SPA w Busku-Zdroju oraz w Hotelu WILLA HUETA w Kielcach.
W Niepublicznym Technikum Zawodowym w Busku-Zdroju, obecnie realizowany jest projekt dla uczniów kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa, zaś uczestnikami zajęć jest młodzież drugiej oraz trzeciej klasy buskiego ZDZ. - Nasi uczniowie mają niesamowitą możliwość zdobycia jakże cennego doświadczenia w renomowanych hotelach, znajdujących się w naszym województwie. Dodatkowo poprzez codzienną pracę, zdobywają praktyczne umiejętności danego zawodu. Praktykanci aktualnie zapoznają się ze specyfi ką pracy w ramach hotelarstwa, m.in. procedurami zameldowania i wymeldowania gości hotelowych, obsługą informatyczną czy dokumentacją dotyczącą rezerwacji usług oraz obsługi gości. Niedawno byłem odwiedzić moje uczennice, które odbywają praktykę w Kielcach. Są bardzo zadowolone – tłumaczy Robert Misztal, dyrektor ZDZ w Busku-Zdroju.
Jak poinformowała nas pani wicedyrektor szkoły Małgorzata Gil, wakacyjny staż poprzedziły zajęcia teoretyczne, które miały miejsce w placówce ZDZ . W ramach projektu wszyscy uczniowie uczęszczali m.in. na zajęcia z języka angielskiego, po których przystąpili do nowoczesnego egzaminu diagnozującego poziom nabytych umiejętności i otrzymali certyfikaty – Aptis. Wszyscy uczestnicy projektu są ubezpieczeni od następstw nieszczęśliwych wypadków oraz są wyposażeni w ubiory służbowe. Należy również wspomnieć, że z dniem rozpoczęcia zajęć, młodzież otrzymała bezpłatne materiały piśmiennicze i dydaktyczne (podręczniki, zeszyt, długopis, teczka, płyty CD/DVD) oraz poczęstunek w postaci bufetu kawowego (ciastka, napoje ciepłe i zimne).Dodatkowo młodzież miała możliwość wyboru miejsca odbywania praktyk – również z zakwaterowaniem. Po zakończeniu otrzymają wysokie stypendium stażowe ,zwrot kosztów dojazdu z domu do miejsca odbywania praktyki oraz certyfikat udziału w projekcie, który wydawany jest przez szkołę oraz dokumenty wydawane przez instytucje zewnętrzne zgodnie z przepisami. 4 tygodniowa, wysoko płatna praktyka dla uczniów zaczęła się 3 lipca i potrwa do 28 lipca tego roku.
Projekt pn. “HOTELARZ I KUCHARZ INTELIGENTNI SPECJALIŚCI - nowe technologie motorem rozwoju edukacji zawodowej” współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego na podstawie umowy o dofinansowanie realizacji Projektu w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego, działanie 8.5 Rozwój i wysoka jakość szkolnictwa zawodowego i kształcenia ustawicznego.
* Artykuł udostępniono dzięki uprzejmości "Tygodnika Ponidzie"